Tuesday, July 12, 2011

♥♥♥ Ghimo 1986 totap dihati ♥♥♥


Perghh berapa tahun tak update blog ni?
Hari ini ter-rajin jap untuk copy & paste kisah yang aku pernah buat kat blog aku dulu.

Tadaaaa...

Dah lama sebenarnya berangan-angan nak buat cerita pasal Ghimo 1986 ni,
tapi asyik tak berkesempatan je nak bercerita.

Apa tu Ghimo 1986? Meh sini aku bagitahu.
Ghimo tu untuk pengetahuan korang yang susah nak paham, ianya bermaksud Harimau. Aumm aumm!
Aku dilahirkan pada tahun harimau bersamaan tahun 1986.
Bukan 1998 k!

beza eh Ghimo 1998 (kiri) ngan Ghimo 1986..tgk btl2.. haha


Maka, seperti tahun-tahun kelahiran yang lain, 1986 pun mencipta sebuah group yang diberi nama Ghimo 1986.
Tahu group ni tercipta dari mana?
Hanya di dalam ALAM MAYA!
Masa tu Facebook tak wujud lagi, jadi kitorang hanya wujud di Friendster!
Myspace pun tak layan gak aku masa tu. Tak kose, mak~


Alkisah, pertengahan 2008... 

Tahun 2007 rumah aku mula masuk talian internet.
Maka semakin aktiflah aku bersosial di laman sosial Friendster.
Mula mewujudkan akaun Friendster pada tahun 2005. Itu pun atas paksaan seorang teman.

Apabila bergiat aktif dalam tu, maka pelbagai group lah yang aku join.
Termasuk group Kristian yang tegar memburukkan Islam & Nabi Muhammad S.A.W.
Diorang sesuka hati je menafsir ayat Quran ikut kefahaman diorang.. Grr!

Satu hari tu aku terjumpa satu group ni. Aku rasa semua budak-budak dalam tu ok je.
Almaklum, masa tu umur baru nak menginjak 21 tahun, jadi fikiran pun belum cukup nak matang.
Banyaklah perkara (yang kalau aku fikirkan balik aku rasa macam BODOHnya aku sebab boleh terjebak dengan perbuatan 'vandalisme' di dalam group) yang aku dah lakukan kat group tu.
Masa tu tak rasa apa-apa. Tak rasa pun akan ada yang marah, akan ada yang meluat dengan perlakuan kitorang-kitorang ni (kitorang bermaksud aku tak keseorangan.. ngeee), yang penting hati mahu gumbira!

Setelah hampir 2 tahun bersama mereka, aku mula rasa apa yang aku buat tu tak betul.
Tapi bagus masa tu, baca quran tiap-tiap hari memang tak pernah tinggal.

Kesedaran tu wujud masa baca surah Yaasin, ayat 65 yang bermaksud;

Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang mereka telah usahakan.

Yang mana surah ni membawa maksud, apa yang anggota tubuh kita lakukan di dunia ini, mereka sendiri akan menjawab bagi pihak diri kita sendiri di akhirat nanti. Sedangkan masa tu mulut pun terkunci rapat.
Kerana takut pada amaran ayat tu, maka aku menyelongkar mencari group lain.
Group yang lebih membina konon.

Akhirnya aku jumpa group 1986.
Aku ingat lagi tarikh aku join group tu pada 9 Jun 2008.
Masa tu yang menyambut kedatangan aku ialah Tip... (eh, macam pernah dengar nama ni! Err.. dengan mak dia lah yang malu gila itu hari.. kikiki). Esok tu, YakuzaIn pula yang sambut.
Masa tu memang mati-mati aku ingat YakuzaIn tu lelaki sebab dia guna nama tu. Gilo kau kalau kau tak tersalah jantina sebab nama tu?
Kemudian Erwin pun tegur aku jugak masa tu tapi bahasa dia kasar sangat.
Mentang-mentang nama Ya Hilwa tu aku guna ejaan Korea terus dia cop maksud ejaan nama tu sebenarnya ayat carutan. Kecik kot hati aku masa dia cakap macam tu.
Dahlah konon nak cari group yang membina (ceh!) sekali kena sedas dua das tembakan tepat kat hati, nasib baik bukan kat jantung, sebab tulah sampai sekarang aku masih di sana.. Ngee

Group ni aktif buat Conference di Yahoo!Messenger atau kitorang pendekkannya menjadi CF.
Jadi kat CF tulah baru aku tau YakuzaIn tu perempuan. Nur Ain Binti Rosli nama penuhnya...
Lagi-lagi kat dalam CF tu semua buat macam dalam bilik sendiri; 
terpekik terlolong, melalak, ketawa berdekah-dekah, menangis tersedu-sedan, karok suara katak. Semua ada! 
Semualah nak keluarkan suara masing-masing *termasuklah tuan punya blog ni... heee* 
Diorang jugak satu-satunya group alam maya yang rajin buat event jumpa kat luar... Perghh!
Tak pernah aku berangan kenal kat internet then boleh sampai face to face gitu.

Cukup sebulan aku kat dalam group tu, group tu ada masalah dengan ketua kumpulan...
Masalah apa? Itu diorang punya hal, wa tak mahu campor... Pasal masa tu saya budak baru... Ngeh ngeh.
Maka terpecahlah 1986 menjadi dua kumpulan.

Lepas balik dari Pangkor (20 Julai), diorang yang aku kenal, yang aku pernah jumpa, dan yang selalu ber-CF ni mula bertanya pada aku, aku nak follow group mana?
Diorang tak memaksa, aku nak follow dua-dua pun boleh.
Tapi sebabkan group 1986 yang asal tu aku tak kenal langsung-langsung dengan ketuanya,
tapi pernah gaklah SEKALI dia call via YM, masa tu borak bertiga dengan awek dia (sekarang dah ex), tu pun nak try test microfon dia kot.. Entah, lupa sudeyyy. Tapi masa tu memang tak kenal langsung.
Jadi aku fikir, baik aku ikut orang yang aku kenal daripada orang yang aku tak kenal, yang tak sambut pun kedatangan aku dalam group dia. Yang sambut ialah mereka-mereka yang bersama-sama nak membina group baru.

Julai 2008 terlahirlah group Ghimo 1986! Yeehaaa!

Selama dalam group ni macam-macam kenangan pahit manis aku harungi.
Serius tak tipu, paling banyaknya yang MANIS sebab dapat kawan semua gila-gila sekepala.
Yang pahitnya, biasalah bila dah selalu ber-chatting, maka kadang-kadang orang mudah salah faham dengan maksud sebenar ayat kita.
Kadang kita perli dia balik sebab dia awal-awal dok perli kita, tapi dia lupa yang dia pernah buat kesalahan yang sama terus menuduh kita yang sengaja nak cari gaduh. Hahaha... Ini salah satu contoh yang pahitlah, padahal ada lagi... Tapi biar aku kekalkan ia dalam kenangan yang manis-manis je.
Kalau banyak pahit, takkanlah sampai sekarang aku masih boleh bertahan.
Dah nak masuk 3 tahun aku dalam group ni.

Pejam celik pejam celik, aku rasa macam bermimpi je aku masih bersama diorang mengharungi suka duka.
Daripada zaman semua suka emosional (termasuk aku) sampailah sekarang yang mana yang takde awek/pakwe mula suka touching (aku terkecuali)... eewww.. bhahaha.

Tapi aku harap, aku masih setia pada group ni, walaupun jumlah ahli dah bertambah.
Bila bertambah, maka bermacam jenis perangailah yang kita jumpa; yang menyakitkan hati, yang menjengkelkan, yang pra-matang, semua ada, tapi anggap aja itu proses untuk aku mengenali/memahami bahawa manusia ni memang dicipta dengan bermacam-macam perangai. 
Mana yang baik, aku jadikan mereka sebagai role-model untuk aku lebih tabah.
Mana yang perangai tak semenggah tu, aku jadikan sempadan. 
Kawan still kawan cuma jangan sampai terikut yang tak baik tu, sudahlah. Cuba cari kebaikan dalam diri mereka yang tak berapa nak baik tu, pasti akan jumpa *senyum*
Lagi yang aku belajar, nampak baik diluar tak semestinya baik di dalam.
Hanya naluri kita je yang dapat menilai.
Aku rasa, aku dah pandai menilai orang jenis itu... Ahaks!

@Lost World of Tambun, Perak

@KLIBF, PWTC

@Ole-ole, Shah Alam. Main bowling

@PC fair, KLCC

Istana Bambu, Ampang. Buka puasa.


Tapi sekarang CF dah takde... sob sob sob... Dah takleh nak macam dulu dah...
Sebab tu aku paling rapat dengan otai-otai Ghimo sebab dah paham dah perangai masing-masing macam mana, CF yang telah membongkarkan segala-galanya... Hehehe.
Cuma sekarang ni je susah nak tebak hati manusia, lagipun kitorang pun borak macam tu - macam tu je..
Ada hikmah kot... :)

Oklah, malam dah menginjak ke pagi, awal pagi esok harus ke JPJ untuk memperbaharui lesen motor. Bawanya tak pernah, renew jelah kerja aku... Ho ho ho. Jadi mahu beradu sekarang.

p/s: aku harap entri yang ni takde yang makan cili eh, aku dah susun ayat paaaaling cun dah, cuma aku tak suka berselindung, bercakap benar itu perlu walaupun pahit untuk diterima... miahahaha..

K, chow, adiosssss.... ~

Selamat ulangtahun ke-3 buat Ghimo 1986!
Moga kita kekal selamanya di dalam group ini! :) 


p/s: siapa-siapa ada cerita pasal pengalaman dengan Ghimo, silalah share kat dalam ni k. Dialu-alukan :)

6 comments:

DeQNa said...

kepada cik blog,
sy tidak berpuas ati sbb kat sbelah ni xde gmbo sy..
adakah sbb tertinggal atau sy xlayak jd ahli ghimo?
sob sek sob sek

MissF said...

@deqna hrp mahap, gmbr kt tepi ni ko kena tanya winkey.

DeQNa said...

ouhhh...cik winkey pnye keje ye...
ok2, sy nk g blasah dia kt fb...
muahaha....larikkkkk~~~

SaZe Da GrEaT said...

ohhh..lpe lak..ni dah bln july kn..bler maw wt anniversary..hehehe

MissF said...

oww yg tu kne tya org kuat gp lorr..

airina said...

Sekali tengok berderet update pasal Ghimo. Korang buat marathon-update ek? hehe2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...